Oslo-Moss-Frederikshavn-Århus-København
mai 1998

Kiel-turen som det
ikke ble noe av...
Avlysning av Københavnturen er aldri en aktuell problemstilling. Selv når Color Line ringer noen dager før avreise og forteller at Kielferja har maskinskade og avgangen avlyses, er det ingen grunn til panikk. Men det ble hektisk telefonvirksomhet og omlegging av hele reiseruten da beskjeden kom.

Alternativene var ikke så selvsagte når turen skulle starte onsdag før Kristi Himmelfartsdag. Alt var booket, ingen lugarer tilgjengelige hverken med Color Line til Hirtshals, Stena til Frederikshavn eller andre muligheter. Tilbudet om tur ett døgn dag før planlagt kunne vi heller ikke benytte oss av pga jobb.

Redningen ble en kreativ løsning som innebar sykling fra Oslo til Moss etter arbeidstid på onsdag, soving i flystol til Frederikshavn og en 3-retters middag fra Color Line som kompensasjon for ubehagelighetene. Color Line ble i løpet av middagen tilgitt - og når maten var god og komforten i flystolene tilstrekkelig, så vi på de 76 kuperte og tildels slitsomme kilometrene fra Helsfyr via Kolbotn, Ski og Vestby som en ekstra bonus. Et par punkteringer på grunn av et dårlig dekk skapte en ekstra spennende sykkeltur - men vi trodde vel aldri helt at vi skulle komme for sent til ferja likevel.

Harde fakta:
Deltakere:
Reidar Olsen, 53, 
(TREK Offroad m/city dekk)
Svein Høvik, 38, 
(Giant Expedition tursykkel)
Dato:
20.5.1998 - 25.5.1998
Distanse:
Ca. 380 km

Lunsj i Jomfru Ane Gade - rekecocktail og herregårdsbøf til 40 kroner lar seg høre. (N.B. det er ikke Reidar som er skakk - bare bildet!)

En av de ytterst få ordentlige stigningene på hele turen - Rebild bakker mellom Ålborg og Hobro.

Frederikshavn - Hobro, 110 km
Dagen startet stikk i strid med værmeldingene med sønnavind, slik at de første 65 km til Ålborg ble noe mindre enkle enn det vi hadde tenkt. Været var ellers perfekt for sykling på hele turen, behagelige 12-14 grader og lettskyet vær.

Etter en bedre lunsj i Jomfru Ane Gade snudde vinden til nordvestlig, og det ble en behagelig tur ned til Hobro.

Hobro - Århus - Kalundborg
Vår danske vert Finn Hansen fra Hobro ble med oss som veiviser og trekkdyr da vi dro til Århus på fredag morgen. Medvinden var god å ha - gjennomsnittshastigheten var i nærheten av 30 km/t de første par milene.

Vi fant en sykkelsmed i Randers som hadde et godt Kevlar-dekk på lager. Dermed var utstyret igjen på et komfortabelt nivå. Finn takket for turen og returnerte etter en hamburgerstopp i utkanten av Randers. Reidar og undertegnede fortsatte å nyte medvinden, og steg ombord i Cat-Link hurtigbåten til Kalundborg relativt uberørte av 86 raske kilometer kl. 1430.

Min mer eller mindre danske bror Kjell kom i løpet av kvelden fram til Kalundborg, etter å vekselvis å ha kjempet med motvind og tatt tog over Sjælland. En hyggelig kveld i en av Danmarks triveligste småbyer utviklet seg til en sen natt.

Finn og Reidar i medvind mot Randers

Cat-Link fra Århus til Kalundborg.
Rask og behagelig transport.

En mine fra krigens dager er gjort om til innsamlingsbøsse i sjømannsbyen Kalundborg:

"Jeg var sømands verste fjende
tit jeg bragte sorg og død
nu jeg ondt til godt vil vende
ved at lindre savn og nød"

Medvind og sol - fin natur og godt humør - da er det godt å være syklist.

SPAR på kreftene - legg deg ned i tide!

Kalundborg - København
Nok en morgen våknet vi til medvind og strålende sol. Planen var å sykle sykkelvei 4 via Roskilde til hovedstaden, men vi klarte å snakke oss vekk fra et skilt eller to, og havnet på et nedlagt jernbanespor som ledet oss litt lenger sør enn det som var ønskelig.

Det ble likevel en trivelig og idyllisk dag mens vi tråklet oss på kryss og tvers inn mot hovedtraseen igjen. Festivalbyen Roskilde ble syklet raskt gjennom, ikke det at vi ikke har sans for byen, men det var på tide å få opp farten mot København.

København
Byen lå der som den pleier, og det ble et avslappende døgn med onkelbarn og mye god mat før vi igjen satte oss på syklene på vei mot Queen of Scandinavia. Hadde det ikke vært for at DFDS ved et uhell hadde booket oss inn feil vei (Oslo-København!) hadde alt vært perfekt, men ved hjelp av glimrende service og hektisk aktivitet i billettluken i København fikk vi likevel en lugar og to billetter fra København til Oslo. Det ble en nedstressende og hyggelig tur tilbake til Oslo før hverdagsslitet igjen kom over oss neste formiddag.

Tilbake til